Trudnoća

Ishrana u trudnoći

Nisam expert iz oblasti ishrane. Ali sam prošla kroz dve trudnoće a trenutno prolazim kroz treću, pa bih iz svog ugla želela da Vam skrenem pažnju na nekoliko stvari.

ishrana u trudnoći

Poznata Vam je izreka da u trudnoći treba da jedete za dvoje?! Nikako ne nasedajte na to…

Vi u suštini jedete za dvoje, jer jedete za sebe i za bebu, logično. Medjutim, količina hrane koju unosite tokom trudnoće ne bi trebalo drastično da se uveća. Važno je da unosite što više vitamina i minerala. Trudite se da to bude kroz bogatiju ishranu a ne kroz suplemente.Jedite :

Jedite:

  • avokado,
  • lisnato povrće,
  • jaja,
  • domaću ribu,
  • batat,
  • bobičasto voće.
  • I naravno sezonsko voće je obavezno! Ja se trenutno davim u trešnjama!

A šta je sa kilogramima?

Kada su kilogrami u pitanju, kažu da je normalno dobiti od 10 do 12 kilograma tokom trudnoće, u zavisnosti od početne kilaže. Mislim da se ne treba toliko opterećivati, svakako ne treba preterivati sa hranom (dakle, ne za dvoje) ali nikako ni držati dijetu i gladovati. Budite fizički aktivni, šetajte, ne preterujte sa slatkišima i ostalim namirnicama u kasne sate. Takodje izbegavajte gazirane napitke, oni svakako ne valjaju nikad a naročito u trudnoći.

Ja tokom obe trudnoće pa i sada, nisam imala nikakve posebne prohteve, (osim što sada jedem trešnje u abnormalnim količinama), nisam imala mučnine i od suplemenata sam koristila Elevit i gvožđe po potrebi. Ugojila sam se oba puta po 10 kg koji su brzo nestali nakon porođaja. Videćemo ovoga puta kakvo će stanje biti…

Važno je da tokom trudnoće radite ono što vam prija, nemojte se opterećivati kalorijama i kilogramima. Naravno, važno je i ne preterati i odustati od tog hamburgera u 2 ujutru . Sve je to sastavni deo procesa koji brzo prodje. Uživajte u trudnoći!

Hvala na čitanju!

Ako imate neko pitanje ili komentar, rado bih da ga čujem…Pišite…

Please follow and like us:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *