Trudnoća

Psihofizička priprema trudnica

Psihofizička priprema trudnica se odvija u školama roditeljstva ili školicama za trudnice kako ih zovu, i veoma su korisne iz više razloga.

Psihofizička priprema je veoma važna za buduće mame ali se veoma često zaboravlja. Priznajem i ja sam išla samo prvi put. Drugi sam smatrala da sve znam pa poučena tim (ne) iskustvom ovaj treći put idem sigurno.

priprema trudnica

Psihofizička priprema trudnica je osposobljavanje trudnice za uspešan i bezbedan porođaj. Obično se sa pripremama počinje izmedju 28. i 32. nedelje trudnoće i traju skoro do porodjaja. Fizička kondicija trudnice treba da se stekne i održi. Vežbe su naročito usmerene na trbušne, međurebarne i mišiće karličnog dna. Kondicione vežbe se sinhronizuju sa vežbama disanja koje istovremeno opuštaju, poboljšavaju plućni kapacitet i omogućavaju dobru oksigenaciju ploda. Uče se i usvajaju tri tipa disanja prema fazama porođaja.

Osim sticanja kondicije i jačanja mišića, ove pripreme su značajne jer se na njima čuje niz  dragocenih saveta. Dobijaju se informacije o tome šta se događa u  telu trudnice od začeća, kao i šta da očekuje u porodilištu.

Pripremajući se za porođaj, buduća mama saznaje sve o tome kako njeno telo učestvuje u tom činu. Koliko je važno i potrebno da joj u prvoj porođajnoj fazi mišići budu relaksirani i zašto. Kako da u drugoj porođajnoj fazi može da svesno upravlja svojim mišićima i aktivno pomaže i učestvuje u porođaju. Stičući takva znanja, koja tokom prishofizičkih priprema usvoji ponavljanjem, buduća mama na porođaju je osposobljena da sa lakoćom prati u kojoj je fazi porođaja i šta je potrebno da uradi.  Tako da,  umesto da na porođaj kreće u strahu jer je to novo i nepoznato iskustvo, trudnica u porodilište kreće opuštena i spremna na saradnju sa akušerom.

Kada poći u porodilište?

Trudnica na pripremama dobija izuzetno važnu informaciju kako da prepozna kada da krene na porođaj. Uči se da prepozna kontrakcije i šta znači kada pukne vodenjak, da napravi razliku između bistre ili zelene plodove vode. Da zna kako da reaguje ako je plodova voda zelena. Da se ne uplaši kada vidi krvavo-sluzavi čep na svom vešu. Treba li da miruje ili da se odmah javi lekaru. Šta da radi ukoliko se javi krvavljenje.

Šta se još uči?

Trudnicama se svaki put ponavlja šta da se ponesu i šta ih očekuje u porodilištu. Od prijema, preko higijenske pripreme, do ulaska u porođajnu salu. Trudnice se obaveštavaju i o pregledima koji ih  očekuju. Tako je ceo proces polaska na porođaj i prijema u bolnicu poznat i obrazložen. U zavisnosti od grada gde živite razlikuje se i spisak potrebnih stvari i dokumentacije koju nosite u porodilište.

Disanje i kontrakcije, napinjanje

Osnov pripreme za porođaj je učenje relaksacije kroz tipove disanja. Tehnike disanja, koje se razlikuju kao tri tipa disanja, važne su u porođaju. Po fazama porođaja i vrsti kontrakcija trudnica može da koristi prvi i drugi tip disanja, a u prelaznoj fazi treći tip. Tako dišući buduća mama “prolazi” kroz kontrakciju, relaksira mišiće i obezboljava ih. Aktivno učestvuje u svom porođaju.

Pravilnim disanjem tokom kontrakcije snabdeva optimalno svoju bebu kiseonikom. Zna koliko u kojoj fazi kontrakcija traje i na koliko minuta se ponavlja. Ono što vidite na filmovima je sasvim drugačije od onoga kako se stvarno diše. Ne pitajte kako znam.

Veoma je važna i svest o dobrom napinjanju, koje je prirodna radnja. Buduće mame se na psihofizičkim pripremama trudnica  informišu zašto je u datom trenutku značajno dobro napinjanje. Pre svega, to je prevencija porođajnih trauma i za majku i za dete. Napinjanje je završetak i kruna porođaja.

U školici se dobijaju i saveti vezani za ishranu tokom trudnoće. Saveti o dojenju, način na koji se beba pravilno kupa, povija i oblači. Super je što postoje časovi i za tate koji mogu da na lutki vežbaju menjanje pelena i slično. Pred kraj se ide u obilazak porodilišta. Po mom mišljenju je to veoma značajno na psihu pred porodjaj. Jer vi lično prvi put vidite gde ćete ići i u kojoj će se prostoriji šta odvijati. Školice roditeljstva u Subotici vode babice i patronažne sestre. One će kasnije i dolaziti kod vas da obidju bebu i daju vam savete i pruže pomoć oko dojenja.

Please follow and like us:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *